Български учени създават нов робот в помощ на ин-витрото 06.11 | 12:33

С него човешкият фактор и грешки ще се сведат до минимум

От Елена Коцева

Български учени постигат уникален успех при усъвършенстване на практиките за оплождане ин-витро.

34 учени от института по механика при БАН са създали робот за оплождане ин-витро и са го кръстили Хидромина.

Те са работили в продължение на 4 години, за да постигнат успех с уникалния наноробот.

Според оценката на Костадин Костадинов, ст.н.с. ІІ ст. от Института по механика, разработката им се конкурира с постиженията на учените по света и това е продукт, с който може да се гордее цяла България, съобщава БНТ.

Роботът е замислен да се ползва за оплождане ин-витро. С него човешкият фактор и грешки ще се сведат до минимум. Сперматозоидът ще се вкарва напълно автоматично и прецизно в яйцеклетката, без риска да се спука нейната мембрана.

С изключително тънката пипетка на робота ще може да правят по 10 000 процедури на ден. В момента тази процедура е ръчна и може да се правят най-много 80 опита на ден.

Освен улесненото ин-витро, с новата система могат да се инжектират и изследват клетки с големина 30 хилядни от милиметъра. Например, ракови клетки.

С новата технология във всяка една клетка може да се инжектира различно количество вещество или субстанция. Именно това представлява голям интерес за лекарите, които се борят с раковите заболявания.

Подобна технология до този момент не е създадена.

Българските учени са работили в продължение на години без да са финансирани от държавата. Затова пък разработката им е изцяло с европейско финансиране – предимно от Германия.

До момента учените ни са инвестирали в проекта 473 хиляди евро.

Предстои роботът да се пусне в продажба, но това е дълъг процес. Очаква се обаче само един такъв робот да струва около 30 хиляди евро.

Водещи

Най-четени