Българчета направиха "чувствителен" колан за кола 21.07 | 18:29

Той ще отчита всички емоции на шофьора - тревога, радост до раздразнителност

От Кремена Бедерева

Ученици от Казанлък ще представят България на международно състезание за социални иновации. Те заслужиха тази чест, след като победиха 37 отбора от страната със своята идея за колан за автомобил, който да отчита емоционалното състояние на шофьора, съобщава БНТ.

Единайсетокласниците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт ще се съревновават онлайн с млади новатори от 5 континента. След виртуални срещи с отборите журито ще обяви победителите на 29 юли.

Идеята за автоколана хрумнала на младите новатори, когато разбрали, че по пътищата у нас загиват толкова много хора, колкото във войната в Афганистан. Всичко, което може да доведе шофьорът до необмислени постъпки от тревога, радост до раздразнителност, ще се отчита от колана.

Той ще има вградени биосензори и ще бъде свързан със скоростната кутия. Сензорите ще измерват още кръвното налягане, пулса и дали шофьора е употребил алкохол.

Коланът също така ще отчита дали стойностите на състоянието на шофьора са подходящи или минават минимума или максимума и от там вече коланът ще изпраща сигнали към бордовия компютър, който ще блокира автомобила, за да не може той да запали, докато шофьорът се успокои и влезе в границите на нормалното.

Учениците смятат, че този колан драстично ще намали инцидентите и жертвите по пътищата.

Ако по време на движение шофьорът се почувства зле или заспи коланът ще задейства автопилота на колата и тя постепенно ще спре в аварийната лента. Новият автоколан ще бъде от графен, а биосензорите направени с най-съвременни нанотехнологии.

Първоначално цената на "чувствителния" колан ще е 300 лв. Младите новатори твърдо са решили да патентоват изобретението си и се надяват то да предизвика интерес в световните автомобилни компании.

Най-четени