Ваксина "лекува" алкохол 27.01 | 17:59

Ваксината е ефикасна от 6 месеца до година. Тя предизвиква незабавен махмурлук

От Кремена Бедерева

Учени от университета на Чили разработиха ваксина за алкохолици, която предизвиква незабавно прилошаване, ако човек изпие дори съвсем малко алкохол, съобщи в. Mail on Sunday.

Ваксината е ефикасна от шест месеца до година. Тя действа, като изпраща биохимичен сигнал на черния дроб да не дава израз на гени, които метаболизират алкохола.

Така се получава незабавен махмурлук. Черният дроб обикновено преобразува алкохола в предизвикващото махмурлук съединение ацеталдехид. След това то се разгражда от метаболизиращ ензим. Ако ваксиниран човек опита алкохол, незабавно ще започне да му се гади силно, ще получи сърцебиене, ще почувства общо неразположение. Действието на ваксината не може да бъде прекратено. Ваксината не е лечение, но е важна първа стъпка за него.

"Хората, които стават алкохолици, имат социален проблем; проблем на личността, защото са стеснителни, или нещо друго, затова те се депресират. Нещата не са прости", каза д-р Хуан Асеньо от екипа. "Ние обаче можем да решим химичната и основна част от проблема. Мисля, че това ще помогне".

В Чили по данни на СЗО от 2011 г. един на всеки 15 мъже има проблем, свързан с алкохола. Ваксината има потенциал да помогне на милиони хора по света. Следващия месец започва изпитание с мишки, с което ще бъде определена дозировката.

Водещи

Най-четени