Венера има гигантски пръстен 22.11 | 14:12

Аналогично прахово образувание е откривано и около Земята

От Антония Михайлова

Учените отриха тайнствен пръстен от прах в орбитата на Венера. Това е втората подобна находка в Слънчевата система, съобщава NBC.

Диаметърът на пръстена е 220 млн. километра. Той свети и е само с 10% по-плътен от веществото, от което е формирано междупланетното пространство.

За неговото съществуване учените са се досещали и по-рано, например следите му са фиксирани през 70-те години от съветските сонди "Венера 9" и "Венера 10", но тогава не успели да докажат наличието на пръстена.

Сега потвърждение е получено от сондата STEREO А на НАСА, която от 2006 година изучава Слънцето. Стереоизображение от апарата показало наличието на прахов пръстен.

"Ако можехме да го видим с невъоръжено око от Земята, той би се простирал на 45 градуса от двете страни на Слънцето", разказва авторът на изследването Марк Джоунс от Open University във Великобритания.

Аналогичен пръстен според учения е откриван преди 20 години близо до орбитата на Земята. "По такъв начин получихме нови знания за географията на Слънчевата система", обяснява той. Главната изненада според изследователите е, че пръстенът на Венера значително се отличава от този на Земята с това, че се намира в пределите на нейната орбита.

Пръстенът се е образувал в резултат на захващане на прах от планетата. Отделни елементи от пръстена могат да съществуват милиони години, но самият прах се разпада доста по-рано.

"Времето на живот на праха в пръстена е едва около 100 000 години, така че той не може нищо да разкаже за образуването на Слънчевата система – казва Джоунс. – Но все пак пръстенът е много важен елемент в разбирането на това какво се случва с междупланетния прах, който, както знаем от други изследвания, се формира при сблъсъци на астероиди."

Изучаването на праховите пръстени до Венера и Земята ще помогне на изследователите да надникнат извън пределите на Слънчевата система, добавя ученият.

Водещи

Най-четени