Вече има и кюфте в епруветка 13.05 | 17:03
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно

Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория, съобщи в. Daily Mail.
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните. То може да реши и проблема с кризата с храната.
Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия. Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.
Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 000 евро, уточнява БТА. Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно. То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 000 тънки ленти култивирана мускулна тъкан.
Според д-р Пост вкусът му е приемлив. При готвенето към него се добавя само сол и пипер. Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват.
Най-четени
-
ППС: Не тръгвайте към планините! 2
Планинските спасители отново напомнят на туристите да следят актуалната прогноза за времето,...
08.10 | 11:30
-
Полиция влезе в сградата на Община Несебър
В района се наблюдава засилено присъствие на униформени
08.10 | 15:40
-
Белобрадова: Мафията изнудва София! Не трябва да се даваме!
Вчера тя натовари чували с отпадъци в личния си автомобил, за да ги извози до място, където...
08.10 | 14:20