Видеокамера-хапче "лови" рак 14.01 | 13:25

С новата поглъщаема видеокамера лесно се открива Баретов хранопровод

От Кремена Бедерева

Американски учени разработиха прозрачна мини видеокамера, която се гълта като хапче мултивитамин и може да улови ранни признаци за рак на хранопровода, пише в. Daily Mail.

В капсулата е разположен бързо въртящ се лазер, който насочва лъч от инфрачервена светлина, сканиращ стените на хранопровода. Сензори засичат отраженията на лъча и дават детайлни изображения на клетките на този орган.

С новата поглъщаема видеокамера лесно се открива Баретов хранопровод - преканцерозно състояние, което досега се установяваше с ендоскоп. Камерата е прикрепена към тънка струна, по която преминава сигналът към мониторите и чрез която тя може да бъде изтеглена обратно от хранопровода на пациента.

При тестове с 13 доброволци устройството могло да ги сканира за по-малко от минута, уточнява БТА. При пълната процедура, предвиждаща 4 пълни обхождания отгоре до долу на хранопровода, прегледът отнел 6 минути. При традиционния способ с ендоскоп той трае над един час.

Ръководителят на екипа Гари Тиърни от Общата болница в Масачузетс заяви, че новата разработка позволява откриването на симптомите на Баретовия хранопровод, без да бъде необходима упойка на пациентите и специално обучен специалист по ендоскопия, което значително ще улесни диагностиката.

Водещи

Най-четени