Високотехнологични велопаркинги решават проблема с кражбите (ВИДЕО) 05.08 | 13:22

Системите са под земята, напълно автоматизирани и заемат малко място

От iNews.bg

Ако градските власти искат да насърчават определен вид транспорт, трябва да разполагат и с нужната инфраструктура, както са го измислили в Япония.

По света обаче не е така. Огромният брой велосипедисти по улиците и сравнително малкото място за безопасното паркиране на колелетата води до това, че те се оставят къде ли не – пред магазина, завързани за стълба, пред вратата вкъщи… Това е все по-голям проблем за градове като Лондон, Амстердам, Ню Йорк, Токио, Пекин (или пък който и да е друг китайски град).

Отделно от това са и притесненията на собствениците на велосипеди дали ще си ги намерят, след като са ги оставили, пък макар и заключени.

1956912

В Япония обаче намериха решение на тези проблеми – при това, както може да се очаква, то е високотехнологично. Става въпрос за напълно автоматизиран паркинг за велосипеди.

Побира над 200 колелета на пространство от 50 кв. м. (нормален паркинг за същия брой велосипеди би имал нужда от около 370 кв. м.). За да не пречи, съоръжението се изгражда под земята, като в този конкретен случай е на 11 м дълбочина.

Удобството за велосипедистите е голямо – не само че не търсят къде да оставят велосипеда си, но и не мислят как да го обезопасят срещу крадци. Нужно е само човек да постави колелото си на платформата, а оттам задачата се поема от машините.

Системата е надеждна (и ви връща колелото, което сте оставили), като времето за намирането му е само 13 секунди.

Близо 50 подобни иновативни велопаркинги вече са изградени в 18 японски града. За строежа на всеки са нужни около 2 месеца, а цената е около 1,3 млн. долара за един.

Водещи

Най-четени