Внимание! Галактиките са канибали (ВИДЕО) 07.10 | 17:19

Млечният път ще "изяде" Магелановите облаци, но ще го погне Андромеда

От Филипа Тодева

Учени доказаха пореден смущаващ факт за Вселената – големите галактики са "чудовищни канибали" и изяждат по-малките. Така с най-прости думи можем да си обясним т.нар. галактично сливане. Space.com цитира научно изследване, което включва наблюдения на над 22 000 галактики, което доказва, че по-големите галактики не са толкова добри в създаването на нови звезди, колко са по-малките. Затова гигантите предпочитат да "схрускат" по-малките и да се разширят.

Ръководителят на проучването Аарон Роботам обяснява, че всяка една система от Космоса се развива чрез "събирането" на газ, който впоследствие се превръща в звезди. Новите по-малки системи биват придърпвани от по-големите чрез силно гравитационно поле.

Що се отнася до Млечния път, сега той излиза "на сцената" и ще е по-лесно да увеличи размерите чрез канибализъм, отколкото чрез захранване на собствени звезди. След 4 милиарда години галактиката ще погълне Магелановите облаци. И Малкият, и Големият Магеланов облак са неправилни галактики джуджета.

Но идва още по-голяма риба и от него. След 5 милиарда години огромната галактика Андромеда ще се слее с нашата. Тези галактически събития показват, че след милиарди години в Космоса ще бъдат създадени малко на брой супергигантски структури.

Andromeda and the Milky Way Collide! from ICRAR on Vimeo.

Водещи

Най-четени