Водата на Марс е била годна за живот, откри Opportunity 24.01 | 09:35

Това е било преди около 3,7 милиарда години

От Антония Михайлова

Марсоходът Opportunity е открил в кратера Индевър на екватора на Марс следи от вода, чийто химически състав и температура са били благоприятни за зараждането и поддържането на живот преди около 3,7 милиарда години.

Става дума за първите епохи в живота на Червената планета, се казва в статия, публикувана в сп. Science.

През март миналата година Curiosity получи доказателства, че в древността Марс е бил годен за живот – тъй като водата там е била почти прясна и неутрална. През юни НАСА обяви получаването на аналогични резултати с помощта на инструментите на Opportunity, но подготовката на статията за публикуване отне няколко месеца.

В тази статия Раймън Арвидсън от Вашингтонския университет в Сейнт Луис и колегите му изясняват, че кратерът Индевър се е "потапял" във вода не веднъж, а два пъти, и че химичният състав, температурата и други свойства на тази вода се различават значително. Горният слой на глинените наноси в този кратер съответствал напълно на предишните представи за химията на водата на Марс – те се образували в изключително кисела и наситена с минерали вода, негодна за зараждането на живот.

Когато марсоходът "надникнал" по-дълбоко, успял да открие на ръба на Индевър, на хълма Матиевич, наноси от по-древна глина, чийто химичен състав бил съвсем различен. Съдейки по високото съдържание на желязо и алуминий, тези наноси са се формирали на дъното на водоема с относително ниска киселинност или дори неутрално pH, което благоприятства зараждането на живот.

Според авторите на статията тези наноси са се формирали още преди възникването на самия кратер Индевър и са били погребани под слой, изхвърлен при сблъсък на астероид с повърхността на Марс. Новият свой глина и отломки са скрили голяма част от залежите на древните отлагания, което ни е карало дълго време да смятаме, че водата на Марс не е била годна за живот, заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Водещи

Най-четени