Впечатляващо видео демонстрира способностите на робот-прислужник 13.03 | 13:42

Айзък Азимов би се гордял с него

От Александър Бакалов

За съжаление, фантастите от миналия век не познаха и през ХХІ век интелигентните роботи-прислужници все още не са ни отменили в неприятните задължения. Хората от Института по роботика към университета Карнеги Мелън обаче работят по въпроса и са постигнали нелош прогрес с прототипа HERB (Home Exploring Robotic Butler).

HERB говори с британски акцент, както повеляват правилата, прилича на марсохода Curiosity и "вижда" с помощта на подобни на Kinect сензори, които му позволяват да се ориентира какво се случва около него и да изпълнява сравнително сложни задачи. Като например да премахне крема от бисквитка Oreo, както се вижда от видеото по-долу.

Задачата не е никак лесна – от HERB се очаква да идентифицира бисквитката, да я хване внимателно, да я раздели и в последствие да изчисти напълно крема с помощта на ренде и кърпа.

Демонстрацията е успешна, но е твърде рано да мечтаем за момента, в който HERB и подобни машини ще ни приготвят мусака и ще ни лъскат обувките. Най-големият проблем на този етап е цената на подобен род роботи, която е толкова висока, че за същите пари спокойно ще можете да си наемете прислуга от плът и кръв.

Водещи

Най-четени