Връщането от Марс се оказа мисия възможна 04.09 | 18:47

Нова схема предлага решение на еднопосочния билет

От Антония Михайлова

Нова схема прави възможно връщането от Червената планета. Тя е предложена от американски инженер, пише Sydney Morning Herald.

Според компанията Mars One, която иска да установи човешка колония на Червената планета, над 150 000 души са изявили желание да се сдобият с еднопосочен билет. Първото пътуване до Марс без обратно връщане е планирано за след 10 години.

Едно от най-сериозните предизвикателства пред посещението на Червената планета не е в пътуването дотам, а в обратното връщане. Още през 70-те и 80-те години на миналия век хората са можели да посетят Марс или Венера с версии на космическите кораби от лунната програма "Аполо". Уловката тогава е била в невъзможното кацане.

Настоящият проблем с връщането от Червената планета може да бъде разрешен чрез схемата Mars Direct, предложена от американския инженер и президент на "Марсианско общество" Робърт Зубрин.

Схемата предвижда на Марс да кацнат два космически кораба. Първи на Червената планета трябва да пристигне този, с който астронавтите ще пътуват обратно до дома и който ще бъде празен и незареден. Веднъж озовал се на Марс, корабът автоматично ще преобразува химикалите от марсианската атмосфера в ракетно гориво, което ще захрани издигането му от повърхността и обратното пътуване до Земята.

След изпращането на първия кораб астронавтите ще потеглят от родната планета с втори, проектиран за еднопосочно пътуване. Хората обаче ще бъдат спокойни, че на Марс ги очаква обратен превоз до Земята.

Подобно начинание ще бъде сложно, но няма да изисква помощни орбитални конструкции, само две отделни изстрелвания на кораби от Земята, отбелязва Зубрин, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени