Вселената не трябваше да оцелее и секунда 25.06 | 14:12

Тайнствена сила или грешка на учените спасява нашия свят от колапс?

От Антония Михайлова

Британски космолози смятат, че Вселената от момента на своето възникване не би трябвало да просъществува повече от секунди. Според модели на учените тя трябвало да преживее колапс и да отиде в небитието.

Изводите са на Робърт Хоган от Лондонския кралски колеж.

Вселената се е родила в резултат на Голям взрив, или поне такава е широко разпространената теория за началото на нашия свят. След това пространство-времето е преминало през кратък период на бързо разширение, който астрофизиците наричат космологична инфлация.

През март 2014 година учените от антарктическия проект BICEP2 съобщиха, че са открили гравитационните вълни, останали след Големия взрив. Независимо че техните резултати още нямат потвърждение, откритието може да е дългоочакваното свидетелство в полза на инфлационната теория.

В изследването си Хоган и колегите му използвали данните от проекта BICEP2 и изследвания, насочени към изучаването на природата на Хигс бозона.

Изследването на кванта на полето на Хигс позволили да се докаже, че цялата Вселена се намира в "долина" на това поле. Хипотетично съществува още една "долина" на полето на Хигс, в която нашата Вселена не попада благодарение на мощна енергийна бариера.

Противоречието в изчисленията се заключава в това, че по време на космологичната инфлация Вселената би получила мощни тласъци, които биха я изпратили към другата "долина" от полето на Хигс за части от секундата. В такъв случай само за миг пространство-времето би изчезнало в резултат на Голям колапс.

"Получихме доста странен теоретичен модел, който, ако беше верен, то Вселената сега не би съществувала. Но ако резултатите от BICEP2 все пак са верни, то ние отваряме вратата към нова физика извън пределите на Стандартния модел на елементарните частици", отбелязва Хоган.

В изчисленията на BICEP2 може би има грешка, надяват се учените. Но ако такава наистина няма, то в пространство-времето трябва да протича тайнствен процес, който е спрял неминуемата гибел на Вселената.

Водещи

Най-четени