Въздушна възглавница пази дома при земетресение 07.03 | 08:59

Японци измислиха система, с която и най-силните земетресения почти не се усещат

От iNews.bg

Японска технологична компания е разработила хитроумен нов метод за защита на къщите от опасните земни гърчове. Той включва гигантски въздушни възглавници, на които по време на трус сградите се повдигат и плават.

По този начин ефектът и на най-силните земетресения в страната на изгряващото слънце се омекотява максимално.

Създателите на проекта от Air Danshin Systems вече са снабдили с устройството си близо 100 сгради в цялата страна, казва говорителят на компанията Хироши Хосода, цитиран от Daily Mail.

Как всъщност действа инoвационната инсталация?

Когато има земетресение, вградени в къщата сензори отчитат движенията на земните пластове и активират мощен компресор, който скоростно напомпва въздух в големи възглавници под сградата в рамките на една секунда.

Вкараният въздух е достатъчен, за да вдигне цялата конструкция на височина 3 см над основата и да я задържи "във въздухa", докато земетресението не отмине. Количеството на въздуха във възглавницата се контролира от специален вентил, вграден в сградата.

Досегашните полеви тестове показват, че въздушните възглавници позволяват на къщата да остане максимално стабилна при силни надлъжни вълни, както може да се види от видеото.

Когато сензорите установят, че земетресението е свършило, въздухът от основите леко се изпуска и къщата внимателно ляга на основните си.

На цена от малко над 23 хил. паунда (в зависимост от размерите на сградата) повдигащото дома устройство е значително по-евтино от подобните системи за защита от земетресения.

Освен това въздушната възглавница за къщи изисква минимална техническа поддръжка, обясняват нейните създатели, които дават гаранция от 10 години. От компанията се надяват в бъдеще да вградят технологията си в по-големи и важни обществени сгради като болници и училища.

Водещи

Най-четени