Вятърни турбини улавят всички ветрове 17.05 | 15:50

Компания е разработила нов вид вятърни турбини, които използват ветровете, движещи във всички посоки на върха на високите сгради

От Елена Кирилова

Компанията Katru Eco-Energy е разработила нов вид вятърни турбини, които използват ветровете, движещи във всички посоки на върха на високите сгради, съобщава physorg.com.

За разлика от традиционните турбини, новите IMPLUX, както са наречени, могат да уловят вятъра, независимо от неговата посока, без да е нужно да се поставят в определена позиция спрямо ветровете.

Това се постига чрез хоризонтални лопатки, които стоят на върха на вертикална ос.

Новите турбини са в процес на разработка от няколко години и наскоро са били тествани в Сингапур.

Те работят със специално проектирана камера, която улавя вятъра от всички посоки и след това го задвижва нагоре към самата турбина, където той се ускорява, но механизмът не му позволява да избяга.

Създателят на турбините, Варан Сурешан, който е в бизнеса за проектиране на механични системи от 25 години, заяви, че е започнал работа по проекта, след като дълго време се е занимавал с изграждането на покриви и забелязал, че там почти през цялото време духа вятър.

След като проучил добре идеите за улавяне на вятъра, Сурешан се сетил по какъв начин може да създаде лопатката с остриета, които позволяват на въздуха да се придвижи към вътрешността на камерата.

Резултатът, който постигнал е, че новите вятърни турбини са значително по-тихи от останалите. Освен това птиците, не могат да се заклещят между лопатките, както често се случва, защото там няма достатъчно място.

Водещи

Най-четени