Галактика канибал "схрускала" друга за "закуска" 04.07 | 12:18

Астрономи установиха, че формата на чадър на NGC 4651 се дължи на космическо пиршество

От Антония Михайлова

Ако се насочи телескоп към съзвездията Лъв и Дева, може да се забележи галактиката чудовище NGC 4651, наричана неофициално Чадър.

Тази спирална галактика, която практически е близнак на Млечния път, е получила странното си име благодарение на "канибалско" поведение. Чадъровидното образувание вляво от нея са останки от друга галактика, "изядена" от NGC 4651.

Когато учените през 50-те години на миналия век за първи път забелязали "чадърчето", те отначало решили, че си имат работа с галактика джудже, която прави компания на NGC 4651. Но последни изследвания сочат, че става дума за остатък от космическо пиршество.

Нашата собствена галактика Млечният път също поглъща звезди и по-малки съседи, като например галактика джудже в района на съзвездие Стрелец.

Каролайн Фостър и колегите ѝ от Австралийската астрономическа обсерватория, изследвайки галактиката NGC 4651, открили, че чадъроподобното образувание е възникнало в резултат на един-единствен космически "обяд", а не от серия на поглъщания.

"С помощта на нова техника успяхме да измерим движението на звездите в далечния звезден поток в "чадъра". Нашите наблюдения позволиха да реконструираме историята на цялата система", отбелязва Фостър.

В изчисленията си учените използвали данни от наблюденията на телескопите "Субару" и "Кек" на Хавайските острови. Като наблюдавали кълбовидните звездни купове и планетарните мъглявини, астрономите проследили движението на звездите в галактиката, която се намира на 62 милиона светлинни години от Земята.

Най-четени