Гигантски диаманти плуват в небето на Юпитер и Сатурн 10.10 | 11:10

Някой ден човечеството може да си ги вземе от газовите гиганти с роботизирани станции

От Антония Михайлова

Долните слоеве на атмосферата на Юпитер и Сатурн може да съдържат огромни диаманти, а в горните слоеве може да валят "диамантени дъждове" благодарение на свръхвисокото налягане на планетите гиганти и високата температура в техните недра.

Това заявиха астрономи на годишната планетологична конференция на Американското астрономическо общество в Денвър.

Учените отдавна смятат, че недрата на планетите гиганти може да съдържат гигантски диаманти, чиито размери да достигат размерите на големи айсберги. Все още не е ясно присъстват ли такива "скъпоценности" в атмосферите на газовите гиганти в Слънчевата система, тъй като тяхното формиране изисква особена комбинация от висока температура и налягане, при които гигантският диамант да остане стабилен и да продължи да "расте".

Мона Делитски от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и Кевин Бейнс от университета на Уисконсин-Медисън смятат, че такива камъни трябва да съществуват в долните слоеве на атмосферите на Сатурн и Юпитер. Те стигнали до този извод, като обединили данните за плътността, температурата и налягането на планетите, събрани през последните пет години.

Както обясняват учените, в горните слоеве на атмосферата на тези гиганти нерядко бушуват бури, в хода на които част от въглеводородите се превръщат в графит или сажди. Тази материя "пада" в долната част на атмосферата на планетите, където под влияние на особена комбинация от температура и налягане се превръща в микродиаманти и продължава да се движи по посока ядрото на гиганта.

Тук те се разтапят и се превръщат в течност, част от която може да "изплува" в атмосферата на Сатурн и Юпитер и да се превърне в големи диаманти, които имат шанс да "пораснат" благодарение на нови добавки от недрата на планетите.

Затова, смятат учените, въглеводородните небеса на Юпитер и Сатурн може да са буквално осеяни с диаманти. Този факт, както се шегуват авторите на доклада, дава възможност в бъдеще човечеството да добива тези камъни с помощта роботизирани станции, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени