Глас от друга планета за първи път достигна до Земята 28.08 | 15:13

Марсианският роувър на НАСА изпрати знаково аудиопослание

От Нели Минчева

Роувърът на НАСА Curiosity (Кюриосити), който е на изследователска мисия на Марс, изпрати у дома първия човешки глас, достигал някога до Земята от друга планета.

С "пратката" до учените са пристигнали и нови впечатляващи изображения на марсианския пейзаж, става ясно от изявление на космическата агенция.


Тежащата 1 тон машина е пратила предварително записано послание от директора на НАСА Чарли Болдън, който поздравява екипа на мисията за успешното ѝ развитие.

И въпреки че значението на аудиопътешествието е по-скоро символично, ръководството на агенцията се надява, че то е предзнаменование за по-осезаемо човешко присъствие на Червената планета в бъдеще.

"С това (изпращането на записа) направихме поредната малка крачка за разширяване на човешкото присъствие извън Земята и наистина доближихме това изживяване – изследването на други планети – малко повече до всички нас", коментира шефът на програмата Curiosity Дейв Лейвъри.

Освен със записа на идващия от Космоса глас (който можете да чуете тук), от НАСА се хвалят и с нови 360-градусови панорамни снимки на Марс, разкриващи подробности от релефа на планетата.

 

Curiosity започна мисията си на терен в нощта на 5 август, като основната му задача е да помогне да бъде определено дали на Марс е възможно да бъде поддържан живот.

Роувърът, чиято стойност е 2,5 млрд. долара, ще остане на Червената планета през следващите две години, като ще използва целия си доста богат инструментариум, за да проучи обстановката из основи.

Водещи

Най-четени