Гравитацията на Земята превърнала Луната в "лимон" 04.08 | 09:16

Голяма част от измененията на повърхността на земния спътник се обясняват с приливни ефекти

От Антония Михайлова

Според данните на последно изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, формата на Луната напомня формата на лимон, а не на кълбо, както сме свикнали да си мислим, съобщава сп. Nature.

Ръководителят на изследването Ян Гарик-Бетел твърди, че детайлният анализ на топографските данни е позволил да се направи заключение, че Луната далеч не е кръгла. В процеса на изследване било установено, че голяма част от измененията на повърхността на Луната може да се обяснят с приливните ефекти в ранния период от формирането на земния спътник.

За да може да се създаде карта на лунната повърхност с максимална точност, учените използвали лазерен високомер.

Луната се е формирала преди около четири милиарда години. Първоначално температурата и скоростта на въртене на небесното тяло са били доста по-високи. Освен това според учените Луната се е намирала по-близо до Земята. Изследователите смятат, че въздействието на приливните сили на Земята е накарало Луната да приеме формата на лимон.

Освен това учените отбелязват, че дебелината на лунната кора не е еднаква. Според тях това се дължи на гравитационните сили на Земята, нагрявали ядрото на спътника. Именно по тази причина на полюсите на Луната повърхността на небесното тяло е по-тънка, отколкото на екватора.

Водещи

Най-четени