Гривна съобщава кога слънчевите лъчи са ни достатъчни 13.08 | 10:40

Продължителното излагане на слънце крие риск от развитие на рак на кожата

От iNews.bg

Лятото е времето на отпуските и традиционно всички се отправяме към плажа, където да се насладим на топлите слънчеви лъчи и морската вода. В плажните чанти вече носим крем против изгаряне, но улисани в забавления и игри, често забравяме да подновим защитата.

Едно ново изобретение обаче може да ни подскаже кога кожата се е наситила на слънчевите лъчи и е време да се приберем на сянка или да подновим слънцезащитния си крем.

Става дума за гривна, която променя цвета си и така е индикатор за количеството UV-радиация. Разработката е на учени от университета Стратклайд в Глазгоу.

Изобретението ще бъде пуснато на пазара до пролетта на 2013 година. С комерсиалното производство на гривната се е заела шведската компания Intellego Technologies, съобщават от самото учебно заведение.

Продължителното излагане на слънчевите лъчи крие риск от развитие на различни видове рак на кожата, сред които и най-опасния меланома. През 2008 година само във Великобритания са били регистрирани 200 хил. нови случая на различни ракови заболявания на кожата.

Водещи

Най-четени