Да командваш дома си с глас 21.09 | 17:40

Наши ученици създадоха софтуер за гласово управление на домакинството

От Георги Георгиев

Екип от млади български програмисти е създал иновативен софтуер за управление на домакинството чрез гласови команди. С проекта си, наречен "Модерният иконом”, ще представят България на престижното международно състезание за млади учени EUCYS (European Union contest for young scientists).

Създателите на софтуера са единадесетокласникът Любомир Янчев от Частна езикова немска гимназия "Ерих Кестнер” и десетокласникът от Софийската математическа гимназия – Христо Стоянов.

"Модерният иконом” е вдъхновен от холивудската продукция "Железният човек”, като името на българският Джарвис (дигиталния помощник на Тони Старк) се нарича "Мелиса”. Тя "може" да включва и изключва телевизора, прави кафе, управлява лампи, климатици и друга домакинска или офис техника само с гласови команди.

"Мелиса” работи с помощта на компютър, който приема сигнали от микрофон. Алгоритъм разпознава заповедите, получени на английски език, след което изпраща сигнали към външни устройства. Те, от своя страна, изпращат необходимите сигнали към домашните уреди. Освен това, "Мелиса” е достатъчно умна, че да отговоря на част от зададените ѝ въпроси.

При автоматизирането на системата в по-голяма степен "Мелиса” може да се пригоди и за готвене, и за чистене. Авторите на проекта планират да интегрират детектори за движение и разпознаване на човешки фигури в стаята, така че уредите да се включват спрямо вкуса и нуждите на всеки член от семейството.

Mладите програмисти смятат да лансират софтуера като безплатен. Единственото, което клиентът ще трябва да си купи, е необходимата външна техника.

Форумът EUCYS, на който двамата програмисти ще представят страната ни, започва днес в Братислава и ще продължи до 26 септември. Участието на Любомир и Христо е подкрепено от Центъра за иновации на М-Тел.

EUCYS е едно от най-престижните състезания в света с повече от 150 участници от над 40 страни. Младите учени са на възраст от 14 до 21 години. В конкурса участват най-добрите проекти от цял свят.

Водещи

Най-четени