Да превърнеш водорода в метал 17.11 | 13:37

Учени твърдят, че са открили условията, при които най-лекият химичен елемент придобива метални свойства

От Георги Георгиев

Мнозина са се опитвали да го направят, но никой досега не е успявал. От поне един век учените, които изследват свойствата на най-лекия елемент в природата – водорода, си блъскат главите над факта, че като член на групата на алкалните метали, водородът би трябвало да проявява свойствата, характерни за металите под определени условия. Засега обаче никой не е успял да открие точните условия.

Поради тази причина твърдението на Михаил Ереметс и Иван Троян от германския институт "Макс Планк", че са открили точните условия за това преобразуване, разбуни духовете в научния свят. В своя статия двамата учени обясняват, че са постигнали успеха си, като поставили водорода под много високо налягане и ниски температури.

Един от проблемите при определянето на даден химичен елемент като метал е, че критериите, които се използват за дефинирането му, не са достатъчно стриктни. Повечето речници описват металите най-общо като електроположителни елементи, които би трябвало да блестят на светлина, да са добри проводници на топлина и електричество и до някаква степен да бъдат ковки. И не на последно място - да бъдат в твърдо агрегатно състояние при определена температура или налягане. Точно това последно изискване до момента изглеждаше неизпълнимо по отношение на водорода.

Ереметс и Троян твърдят, че са се справили с непосилната за поколения учени задача като поставили проба от водород в епоксидна смола с алуминиев пълнеж, която от своя била поставена в диамантена наковалня. Те тествали прозрачността на водородната проба посредством лазер, както и електрическото му съпротивление с помощта на електроди.

Когато поставили водорода под налягане от 220 GPa (около 2,2 млн. атмосфери), без да го нагряват или охлаждат, учените установили, че пробата ставала непрозрачна и започвала да провежда електричество. При понижаване на температурата до 30 келвина (-243°C) и повишаване на налягането до 260 GPa, електрическото съпротивление скачало с 20 процента, преди да се стабилизира. От тези данни учените правят извода, че водородът демонстрирал метални свойства.

За да бъде признат успехът на Ереметс и Троян, обаче е необходимо и други учени да проведат техните опити и да достигнат до същите резултати. Ако обаче се окаже, че експериментите са успешни, то фактът, че съществува метод, който да превръща водорода в проводник на електричество при стайна температура, може да доведе от създаването на идеалния свръхпроводник, който учените от цял свят търсят, коментира Боб Ярка от PhysOrg.com.

Водещи

Най-четени