Дисплеи от нанокристали изместват OLED технологията? 07.12 | 14:14

Смятаната за най-перспективна технология при дисплеите намери своя достоен съперник

От Георги Георгиев

Учени от американската компанията QD Vision заявиха, че са разработили революционна нова технология за дисплеи, базирана на т.нар. квантови точки (QD), съобщава Softpedia.

Базираните на нея дисплеи предлагат по-ярък и контрастен образ дори от екраните, направени от органични диоди (OLED), и всичкото отгоре са по-енергийно ефективни.

Голямата разлика обаче се състои във факта че за разлика от OLED, технологията на квантовите точки може да се приложи още днес в индустриалното производство.

Компанията-създател вече е формирала партньорство с големия производител на дисплеи LG за създаването на екрани, базирани на QD.

Квантовите точки представляват кристали с наноразмери ( от 1 до10 нанометра) от полупроводников материал, които излъчват светлина при определени условия.

Един от най-интересните факти за QD, e че тези точки могат да излъчват спектрално чисти цветове. Не е за пренебрегване и факта, че те са способни едновременно на фотолуминесценция (при излагане на светлина) и електролуминесценция (при излагане на електрически ток).

До скоро ОLED бяха смятани за следващата основна технология при дисплеите, която за съжаление обаче не успява да изпълни големите очаквания.

Органо-диодните дисплеи бяха харесвани най-вече поради факта, че достигат високи нива на яркост и контраст и в същото време са енергийно ефективни.

Основният им недостатък бе, че те не могат да бъдат произвеждани масово. Поради тази причина ги виждахме приложени единствено в малки устройства като мобилни телефоните телефони.

Без съмнение обаче с времето технологията ще еволюира и един ден ще станем свидетели на OLED екрани за масово производство на поносими цени.

Водещи

Най-четени