ЕК започва консултации за финансирането на иновации 09.02 | 14:10

Крайният срок за изпращане на предложения на сайта на ЕК е 20 май 2011 г.

От Георги Георгиев

От днес (9 февруари ) Европейската комисия стартира публични консултации по отношение на финансирането на разработката на иновации и научни разработки на паневропейско ниво. Крайният срок за изпращане на предложения на сайта на ЕК е 20 май тази година.

Тъй наречената Обща стратегическа рамка, която се явява основа на консултацията, ще обхване досегашната Програма за научни изследвания (FP7), Програмата за иновации и конкурентоспособност (CIP) и Европейския институт по технологии и иновации (EIT), сочи зелената книга по въпроса на ЕК.

По този начин ще се създаде единен набор от инструменти по цялата иновативна верига. Освен обединението на веригата, в зелената книга се поставя и основата за олекотяване на процедурите и правилата за финансиране на иновативни проекти.

Ключовите аспекти на стратегическата рамка са три:

1. Поставяне на фокуса върху изграждане на най-качествената основа за научни изследвания в света, засилване на конкуренцията и отговаряне на предизвикателства като климатичните промени;

2. олекотен достъп до европейското финансиране за сектора на иновациит;

3. улеснени процедури за ползване на финансирането – например при еднократни плащания.

Сред другите идеи на ЕК по въпроса са създаване и засилване на националните фондове за подпомагане на иновациите, по-добро сътрудничество и връзки с кохезионните фондове, използване на европейски средства за стимулиране на доставките за публичния сектор, създаване на състезания с награди, засилване ролята на Европейския съвет по научните изследвания и на финансови инструменти като гаранции по заеми и капиталови инвестиции, изготвяне на индикатори за оценка на промените по отношение на финансирането.

Освен предложения за финансирането, ЕК ще стартира и консултация за избор на име на новата програма, което да замести работното Обща стратегическа рамка.

Най-четени