ЕС дава 800 мнл. евро на изявени млади учени 10.09 | 14:29

536 млади и талантливи специалисти ще получат финансиране за различни проекти

От Георги Георгиев

В понеделник (10 септември) Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ)* обяви имената на 536 изявени млади учени, които ще получат финансиране на обща стойност около 800 милиона евро, съобщават от пресцентъра на съвета.

Началните субсидии на ЕСНИ достигат до 2 милиона евро на проект. Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти.

По този начин се подпомага развитието на ново поколение талантливи учени в Европа. С тези субсидии - най-големите, отпускани досега от ЕСНИ — ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави.

Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.

По случая Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите г-жа Мойра Гейгън-Куин подчерта: "Ние имаме нужда от нови идеи, за да бъдем конкурентоспособни на световната арена в икономиката, основана на знанието.

Затова инвестициите във върхови научни изследвания и поощряването на новото поколение учени са основни приоритети за Европа. Само за пет години субсидиите на ЕСНИ добиха световна известност и ни помагат да задържаме и привличаме най- добрите сред най-добрите"

В тазгодишния конкурс бяха получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и свидетелства за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ. Подбраните предложения са от следните области: физични и инженерни науки — 44 %, естествени науки — 37 %, обществени и хуманитарни науки — 19 %. Средната възраст на изследователите, които ще получат субсидии, е около 37 години. 24 % от тях са жени, което е повече от миналогодишните 21 %.

Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят. Единственият критерий за подбор са високите научни постижения.

За периода 2007-2013 г. ЕСНИ, най- новият, авангарден елемент на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, разполага с общ бюджет от 7,5 милиарда евро. В новата рамкова програма "Хоризонт 2020" (2014—2020 г.) Европейската комисия предложи той да бъде съществено увеличен на над 13 милиарда евро.

 

*Европейският съвет за научни изследвания е създаден от ЕС през 2007 г. Той е първата общоевропейска организация за финансиране на научни изследвания в граничните области на човешкото познание. ЕСНИ има за цел да стимулира високите научни постижения в Европа, като насърчава конкуренцията за финансиране сред най-добрите и най-талантливите изследователи от всички националности и възрасти.

Повече информация по темата можете да намерите тук:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

http://erc.europa.eu/

Водещи

Най-четени