Еврика! Компютрите ни вече няма да прегряват 26.01 | 13:51

Американски учени са успели да повишат с шест пъти ефективността на охлаждането при микропроцесорите

От Кремена Бедерева

 Американски учени са успели да повишат с шест пъти ефективността на охлаждането при микропроцесорите. Това става с помощта на радиатори от въглеродни нанотръби. Новият метод на свързване на нанотръбите с металното покритие е описан в Nature Communications.

За създаването на силни ковалентни връзки между охлаждащите повърхности, (експериментите са се извършвали с елементите алуминий, силиций, злато и мед) и въглеродните нанотръби физиците са използвали слой от органически молекули.

Механическото вцепление на новите радиатори с металната повърхност се е оказало достатъчно за постепенното подобряване на топлоотделянето с помощта на нанотръбите. Въглеродните нанотръби са били избрани за охлаждане на микросхеми поради тяхната по-добра топлопроводимост, която е по-ефективна от тази на диаманта - най-топлопроводимия природен минерал.

Авторите на проекта отбелязват, че независимо от общотото подобрение на топлообмена, повечето нанотръби не са се закрепили непосредствено върху металната повърхност. Те планират да продължат опитите, за да подобрят плътността при контакта на иновативния охладителен метод.

Топлоотделянето играе важна роля при работата на интегрални микросхеми, доколкото тяхната изчислителна мощ намалява за сметка на повишаване на температурата. Проблемът с прегряването допълнително усложнява увеличаващата се плътност на транзисторите в съвременните микропроцесори, за чието охлаждане се използват както пасивни (метални радиатори), така и активни (вентилатори или водни) методи.

Водещи

Най-четени