Европа тества захващане на спътници с мрежа (ВИДЕО) 24.03 | 11:38

Експериментът е проведен на самолет, в който за 20 секунди се създава микрогравитация

От iNews.bg

Европейската космическа агенция (ESA) тества технология за захващане с мрежа на летящи в микрогравитация космически тела.

Тестването на технологията е провеждано на канадски самолет Falcon 20, който се движи по параболична територия и по време на целия полет за около 20 секунди се появява състояние на микрогравитация.

Само за два дни учените провели 20 изпитания, в хода на които мрежа захващала модел на спътник. На видеото, запечатано от ESA, мрежата се изстрелва от пневматичен пистолет и обгръща модела на спътника.

ESA съобщава, че тества такива технологии с цел тяхното използване за изчистване на околоземна орбита от космическия боклук, по-конкретно от стари спътници и отработени степени на ракети носители. За тази цел през 2021 година агенцията се готви да пусне в тестов полет мисията e.Deorbit вече с пълномащабна мрежа.

Най-старата риболовна мрежа е открита през 1913 година във Финландия. Радиовъглероден анализ показал, че нейната възраст е равна на 10 300 години, което е много повече, отколкото на най-старото от известните на учените колело.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени