Една малка крачка за астрономите – един голям скок за човечеството 06.03 | 21:45

Търсенето на обитаеми планети може да започне отново

От Боян Кърпачев

Астрономи откриха нов начин за търсене на планети, на които може да има живот.

Астрономи от Университета на Аризона представиха изображения на планета извън Слънчевата система, заснета от Земята със същия вид сензори, каквито се намират в цифровите фотоапарати. Досега са използвани такива с инфрачервен детектор. Въпреки че има все още много време до усъвършенстването на технологията, снимката прави астрономите една крачка по-близо до откриването на подобни на Земята планети около други звезди.

"Това е важна следваща стъпка в търсенето на екзопланети, защото изображенията на видима светлина, вместо инфрачервена, ще ни даде по-ясна представа за тях. Именно така ще открием планети, които благоприятстват развитието на живот на тях", казва Джаред Мейлс от Катедрата по астрономия на университета, учен от NASA и водещ автор на доклада, който ще се публикува в The Astrophysical Journal.

Въпреки че изображението е било взето при светлина, едва доловима за човешкото око, все пак показва възможност да се видят планети във видимата им светлина. Това досега не е било възможно да се направи с базиран на земята телескоп.

"Това е вълнуващо за астрономите, защото сега сме малко по-близо до момента, в който ще можем да правим цифрови изображения планети извън нашата Слънчева система в видима светлина", заявява Леърд Клоус, професор в катедрата по астрономия, който е съавтор на снимката.

Той обяснява, че всички други образи на екзопланети, направени от земята, са инфрачервени изображения, които откриват топлината на планетите. Това ограничава възможностите, защото възможно обитаемите планети са хладни и не биха се засекли толкова лесно в инфрачервените изображения.

"Нашата крайна цел е да бъдем в състояние да заснемем изображение с бледи сини точки", казва Клоус. "В края на краищата Земята е синя и такова е мястото, където можем да търсим друг живот. Отразено в синя светлина".

Планетата на снимката е наречена "Бета Пикторис б". Тя обикаля около своята звезда на разстояние девет пъти по-малко от това на Земята до Слънцето. Това прави нейната орбита по-малка от тази на Сатурн. "Бета Пикторис б" е на 63,4 светлинни години от Земята.

Водещи

Най-четени