Едно от скритите богатства на България 15.11 | 18:18

Страната ни разполага с уникален генофонд от овощни култури, сред които е и първият роден сорт сливо-кайсия

От Георги Георгиев

Мнозина от нас често забравят, че към богатствата, които една страна притежава, спада и генетичното разнообразие от растителни и животински видове, които могат да бъдат открити на територията ѝ. В това отношение България има с какво да се похвали.

Последното доказателство в тази насока идва от Института по овощарство, където се съхранява уникален генофонд, който наброява над 1 700 образци от 13 овощни култури, които спадат към 27 ботанически вида. Това съобщи директорът на института проф. Аргир Живондов по време на Национална научна конференция, с която беше отбелязан 60-годишният юбилей на научното звено.

Сред съхраняваните сортове най-голям е броят на ябълките - над 800. Крушите са 230, сливите - 185, черешите - 174, а прасковите са 167. От черупковите, орехите са 44, а лешниците са 19 и др. В ценното национално генетично богатство влизат още и богат хибриден фонд, създаден в резултат на изпълнението на селекционните.

Тази година Институтът по овощарство регистрира първият български сорт сливо-кайсия. Кръстоската е плод на 25-годишни научни разработки и носи името "Стендесто", защото е създадена от сливовия сорт "Стенлей" и кайсиевия "Модесто".

Следващата година се очаква института да пусне на пазара първата партида с фиданки от новия сорт.

По различните изследователски програми учените от института са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида. Самите програми на Института са концентрирани в две основни направления.

Първото се основава на съвременните селекции при създаването на нови сортове и сорто-подложкови комбинации, които могат да се отглеждат у нас. Второто направление е свързано с използване на природосъобразни технологии, сред които избор на подходящо място за създаване на новите насаждения, срокове и разстояния на засаждане, избор на подходящи сортове, напояване, системи за поддържане на почвената повърхност и др.

Най-четени