Едно полезно приложение за лятото 21.06 | 13:39

Приложението nēvus ни помага да защитим кожата си от опасните слънчеви лъчи на плажа

От Георги Георгиев

Слънчевият загар може да бъде коварен в наши дни – да знаем кога да приложим защитен крем в по-висок слънцезащитен фактор е отговорно начинание, ако искаме да защитим нас и нашите близки от поражения, които да доведат до развиването на смъртоносни ракови образувания по кожата (меланоми). Наред с това самото непрекъснато следене и защитата на кожата от опасните ултравиолетовите лъчи може да ни донесе допълнителен стрес на плажа.

За да помогне за цялостната защита за кожата, екип от софтуерни разработичици са създали приложението nēvus (научното име за бенка), което всеки притежател на мобилно устройство под Android и iPhone може да си закупи за 99 цента, пише блогът за ревюта на смартфон приложения appolicious.

Една от интересните функционалности в nēvus e т.нар. слънчева аларма (Sun Alarm). С нея можете да засечете римайндер за часа, в който трябва да се намажете отново със слънцезащитен крем на плажа. Приложението също така се синхронизира със GPS системата ви и така да определи моментния UV индекс на Слънцето. По този начин ще знаете дали не трябва да увеличите честотата на намазванията.

Nēvus разполага и със слънцезащитен визуализатор (Sunscreen Visualizer), който ви помага да определите каква доза да приложите към различните части на тялото както и върху нежната кожа на децата си.

В приложението има и допълнителни екстри, които дават информация за типовете кожа, детайли около действието на UV светлината, начини за лечение на слънчеви изгаряния. Тук можете дори да правите снимки на кожата си за изследване на бенките си. Приложението описва в детайли как да забелязвате промени в тях, които да доведат до рак.

Разбира се, nēvus не може да замени дерматолога, така че прегледите при него остават задължителни поне веднъж годишно.

Водещи

Най-четени