Езиците произлизат от Африка преди 150 хиляди години 17.04 | 16:38

Използвайки аналитични методи за изследване на стотици езици, учените смятат, че всички езици произлизат от едно и също място и време

От Кремена Бедерева

Всички езици произлизат от един и същ източник. Това твърдят учени от Оксфордския университет. Те проследили произхода на речта до Субсахарска Африка преди 150 000 години, цитирани от британското издание "Телеграф".

Използвайки аналитични методи за изследване на стотици езици, учените смятат, че всички езици произлизат от едно и също място и време. Според тях, езикът е бил един от "инструментите”, ускорили развитието на човечеството и довели до колонизацията на цялата планета.

"Ние мислим, че този език е бил основният камък на цивилизацията, тъй като е довел до по-добри координация и сътрудничество и ни е позволило да се развием”, заявява д-р Куентин Аткинсън, от Оксфордския университет.

"Езикът навярно е водел до създаването на съперничество и конкуренция, което е дало тласък на развитието ни”, допълва още специалистът.

Ученият анализирал 504 езика, за да види точно колко фонеми съдържа всеки един от тях. Д-р Аткинсън открил, че има пряка връзка между епохата на цивилизациите и броя на фонемите в езиците.

Например, африканските езици са имали по повече от 100 фонеми, а хавайският език имал само 13. Английският, френският и немският езици пък имало по около 45 фонеми.

Според резултатите от изследването, най-ранната форма на комуникация възникнала в пещерите преди близо 150 000 години.

"Фактите сочат, че има един произход на езика, а не няколко, което се случило независимо", каза д-р Аткинсън. "Бях много изненадан."

Водещи

Най-четени