Електромагнитен лъч ще спира терористи камикадзе (ВИДЕО) 16.09 | 15:29

НАТО разработва устройство с електромагнитен лъч

От Антония Михайлова

НАТО разработва устройство, което е способно да спре кола на терорист камикадзе, преди тя да стигне до своята цел, пише Popular Science.

Изследователите на НАТО от Норвегия демонстрират във видео ефективността на разработеното от тях оръжие срещу автомобили, безпилотни апарати и дори водни джетове.

В технологията високоинтензивен електромагнитен лъч спира колата, нарушавайки нейното управление и изключвайки двигателя. Във видеото можете да видите как лъчът спира приближаващата кола от симулатор на военен контролно-пропускателен пункт. В други изпитания лъчевото устройство се помества в задната част на колата и спира друг автомобил, който приближава отзад.

Лъчът работи и срещу дистанционно взривявани бомби, заглушавайки радиосигнала на детонацията.

Заключителните изпитания на системата са предвидени за 2014 г. и голяма част от информацията за това устройство е още недостъпна. Но една от възможните трудности за използването на такова оръжие вече е очевидна. Във всички демонстрации то се прилага срещу ясно видими цели, а изключването на двигателя на случайна кола може да предизвика катастрофа и да постави под заплаха живота на мирни граждани.

Но дори подобно грешно изключване е за предпочитане пред ситуация, в която колата с пълна скорост се врязва в някоя сграда или контролно-пропускателен пункт, карайки войниците да вземат мигновено решение – да стрелят ли в потенциално опасната кола, в която може да се намира терорист камикадзе, или не.

Най-четени