Електронните развлечения са свързани с чувството на вина и безполезност 25.07 | 09:49

За "възстановяващия" ефект на цифровите развлечения също ни се налага да се разплащаме

От Антония Михайлова

След тежък работен ден е съвсем естествено да поседнеш пред телевизора или да разпуснеш с някоя видеоигра. Но ето че немски и холандски учени твърдят: тези форми на релакс не помагат да се отпуснеш, а напротив – предизвикват в хората чувство за вина и те карат да се чувстваш неудачник. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Communication.

Психолозите помолили 471 доброволци да напишат в свободна форма как са прекарали вчерашния ден, как са се чувствали след работа и с какво са се развличали. Оказва се, че повечето хора са склонни да винят себе си за отвличането по филми и цифрови приложения. Те били сигурни, че желанието да се развличат по такъв начин им пречи да се занимават по-важни дела. Такова чувство за вина свеждало до нула позитивния, разпускащ ефект на цифровите развлечения.

Учените пишат за парадокс: изтощените от работа хора биха могли отлично да възстановяват сили с помощта на онлайн игри и интересни филми. Но нервната им система накрая страда още повече, тъй като цифровите развлечения се възприемат като признак за собствената психологическа несъстоятелност и неспособност за самоконтрол.

Предишни изследвания на психолозите показали съвсем друго: филмите, сериалите и видеоигрите помагат на човека да се разсее от рутинната и напрегната работа, а също така повишават неговата самооценка. Като помислят над сложен сюжет или надвият опитен противник (не е важно дали компютър, или човек), хората се чувстват по-умни, силни и успешни.

Новото изследване навява на размисъл за това, че такава оптимистична картина може да е далече от реалността: за "възстановяващия" ефект на цифровите развлечения също ни се налага да се разплащаме.

Водещи

Най-четени