Естествени „амортисьори“ пазят целостта на телата ни 15.02 | 18:24

Откриха непозната молекула, отговаряща за здравината и гъвкавостта на тъканите

От Георги Георгиев

Международен екип от учени, ръководен от Университета в Сидни, е открил молекулярна структура в човешкото тяло, която действа като естествен амортисьор.

Откритието на неизвестна досега част от молекулата на протеина еластин ще бъде приложено към досегашните разработки на учените върху подобрени версии на човешките кръвоносни съдове, както и върху възстановяването на повреди по кожата, в това число и изгаряния, съобщава MedicalXpress.com.

Един ден резултатите от изследването могат дори да помогнат дори за лечението на сърдечносъдови заболявания и емфиземи.

"Това откритие разкрива загадката как нашите тела поддържат живите тъкани, без те да се разкъсат при взаимодействието с толкова много движещи се части", казва ръководителят на проучването проф. Тони Вайс от Училището по молекулярна биология към университета.

Екипът направил дисекция на ключова част на молекулата на еластина – протеин, който поддържа гъвкавостта на тъканите, изграждащи кожата, белите дробове и кръвоносните съдове при процеси като естествените движения на тялото, дишането и циркулацията на кръвта в организма.

Използвайки синхронизирани потоци от рентгенови лъчи и ензими за синтезиране на еластин, екипът установил, че този важен за човешкото тяло белтък съдържа специфичен свързващ компонент, който прилича на миниатюрен амортисьор. Този компонент свързва частта от еластина, придаваща му гъвкавост, с друга, придаваща здравина на връзките между тъканите.

За важността на миниатюрния амортисьор говори и факта, че дори незначителна промяна в структурата на тази молекула-амортисьор би довела до драматични промени в действието на еластина, обясняват учените.

Въз основа на откритието си един ден те ще могат да създадат изкуствени тъкани, които да заменят естествените при редица смъртоносни заболявания, като например белодробната емфизема – болест, предизвикана от разрушаване на еластина в белите дробове.

Водещи

Най-четени