Ефектен физичен трик стана хит в YouTube 23.10 | 11:37

На видеото се вижда как свръхохладена шайба се носи в пространството благодарение на квантова левитация

От Георги Георгиев

Видеоматериал, създаден от изследователи от университета в Тел Авив, предизвикаха фурор в интернет. Филмчето, което към момента гони два милиона преглеждания в YouTube, показва ефекта на квантовото заключване, което изглежда по-скоро като научна фантастика наяве.

В него се вижда как замразен диск с размерите на шайба за хокей виси неподвижно и се носи във въздуха, подобно на кораб от "Mеждузвездни войни".

Сам по себе си този физичен феномен е добре познат на учените и може да бъде наблюдаван при необходимите лабораторни условия. Новото в случая е, че когато демонстраторът наклони диска на една страна, той запазва новото си положение все едно, че не левитира във въздуха, а в леден куб.

Това обаче е само началото – поставен върху различна повърхност дискът може да се върти около себе си и в кръг, запазвайки наклона си по хоризонтала по начин, който изглежда невъзможен за страничния наблюдател.

Ефектният трик работи на следния принцип. Шайбата е покрита със специална сплав, която добива качествата на свръхпроводник при много ниски температури. Поставен върху магнитна повърхност, замразеният диск се отблъсква от нея благодарение на ефекта на Майснер, според който свърхпроводниците обръщат външно магнитно поле в противоположната посока.

Но тъй като в дадения случай слоят от свърхпроводника върху шайбата е много тънък, част от магнитното поле на подложката успява да премине през определени слаби точки. Тези проходи, наречени поточни тръби, са тайната на целия трик. Тъй като техният брой е доста голям, те успяват така да уравновесят магнитните потоци, действащи върху шайбата, че тя бива бива застопорена неподвижно по две от осите в тримерното пространството.

За съжаление идеята един ден да използваме летящи коли, които се движат с тази технология, за момента остава в сферата на мечтите. Поне до момента, в който не покрием пътищата си с магнити и не открием начин за създаването на свръхпроводници при стайна температура.

Най-четени