Ех, няма, няма живот и там! 27.02 | 10:52

Учените отхвърлиха подобна възможност за две суперземи

От Антония Михайлова

Две открити миналата година от телескопа "Кеплер" планети може да не са обитаеми светове, както си мислеха астрономите, а мини-Нептуни, на които животът е невъзможен, се казва в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Миналата година астрономите съобщиха за откриването на две суперземи – планетите Kepler-62e и Kepler-62f. Тяхната маса е с 40 и 60% по-голяма от земната, а разстоянието им до звездата е такова, че на повърхността им може да има вода в течно състояние. Астрономите смятат, че на тези и подобни планети може да съществува живот.

Планетите се образуват от водород, хелий и други по-тежки елементи от протопланетния диск около звездата. При тяхното формиране първо се образува каменно ядро, което след това привлича водород от протопланетния диск. Но след това планетата губи част от газа поради това, че лъчението на звездата нагрява атмосферата и водородът изтича в космоса.

Хелмут Ламмер (Helmut Lammer) от Австралийския институт за космически изследвания и колегите му, включително и руски учени, са моделирари процеса на формиране на планетите с маса от 0,1 до 5 земни, намиращи се в "зоната на живот" на звездите, подобни на Слънцето.

Те октрили, че масивните ядра на суперземите задържат голяма част от водорода, поради което те приличат на газовия гигант Нептун в миниатюра. Такава участ може да застигне Kepler-62e и Kepler-62f, смятат учените.

"Нашите резултати смятат, че такива планети като тези две суперзепи могат да захванат количество водород, 100-1000 пъти по-голямо, отколкото се съдържа в океаните на Земята, а са загубили едва няколко процента за времето на своя живот. При такива плътни атмосфери налягането на повърхността ще бъде огромно, което прави съществуването на живот практически невъзможно", Пояснява Ламер, цитиран от РИА Новости.

Водещи