Живи клетки участват в „биотични“ видеоигри 18.01 | 13:25

Учени създадоха игри, при които играчите контролират поведението на микроорганизми в реално време

От Георги Георгиев

Използвайки живи микроорганизми, учени от университета Станфорд създадоха биотични игри, които наподобяват някои от класическите видео игри, пише ScienceDaily.

"Биотичните" игри са разделени на три класа в зависимост от това дали играчите управляват процеси на молекулярно ниво, единични клетки или колонии от бактерии.

Основната цел на тези игри е да подпомогнат развитието на обучителните програми в училищата и университетите и да бъде привлечено общественото внимание към съвременните изследвания в областта на биологията.

Така екипът, воден от биотехнолога Ингмар Ридел-Крюсе разработва първите видеоигри, при които действията на играчите влияят директно върху поведението на живи микроорганизми в реално време.

Основният дизайн на игрите включва парамецията (Paramecium caudatum) – едноклетъчен организъм, използван в безброй биологични експерименти в училище и в университетските лаборатории.

Изследователите поставят клетката в малка камера с течност, в която може да се движи свободно във всички посоки. Към съда е прикрепена видеокамера, която изпраща видеосигнал в реално време към екран с вградено в него "игрално поле".

Системата е снабдена и с микропроцесор, който следи движенията на парамацеята и отбелязва резултатите от играта. Играчът контролира клетката с устройство, наподобяващо типичния гейм-контролер.

В играта PAC–mecium, играчът контролира силата на слабо електрическо поле, приложено в камерата с флуида и по този начин влияе на посоката на движение на клетката. При "биотичния" пинбол пък играчът изстрелва струи от химикали в течността, принуждавайки едноклетъчното да плува в определена посока.

За да тушират обвиненията в нехуманно отношение към животните, изобретателите на игрите наблягат на факта, че едноклетъчните организми като парамецията не притежават нервна система, а оттам и възможността да изпитват болка.

Вдъхновени от първоначалния си успех, Ридел-Крюсе и колегите му основават "Bio-X.Game Center" – сдружение за разработка на биотични игри за нуждите на образованието и изследванията.

Водещи

Най-четени