Животът е съществувал на Марс, да! 10.12 | 10:46

Свидетелство за това са наноси на дъното на древно езеро

От Антония Михайлова

Малки пресноводни езера на древния Марс са притежавали всички условия, необходими за зараждането и поддържането на примитивни форми на живот.

За това свидетелства химичният състав на седиментни слоеве на дъното на водоем, изучен от марсохода Curiosity в кратера Гейл, се казва в статия, публикувана в сп. Science.

"Изключително ни завладява мисълта за това, че преди милиарди години в спокойните води на това езеро може да е съществувал живот, който е преобразувал неговото минерално богатство в енергия. Като следваща мисия на Curiosity ще изучим състава и структурите на седиментите края на кратера, които може да съдържат в себе си отговора на въпроса – съществувал ли е живот на Червената планета", казва Санджив Гупта от Лондонския имперски колеж, цитиран от РИА Новости.

Гупта и колегите му заедно с пет други научни екипа насочили марсохода към тази част на кратера Гейл, която учените кръстили Yellowknife Bay. Curiosity пристигнал в това ъгълче на Марс в началото на декември миналата година и прекарал в него няколко месеца, като открил следи от вода.

Изследователите отново анализирали данните, събрани от различните уреди на марсохода при изучаването на този "залив", и се опитали да оценят условията, които са царели на дъното на езерото. Учените изследвали температурата на водата и определили химичния ѝ състав и "съвместимост" с живота.

В резултат станало ясно, че езерото е било пълно с вода с неутрално или слабо pH, което благоприятства зараждането на живот. Съдейки по състава на утаечните породи, в тези води са присъствали достатъчно количество сероводород, серен диоксид, водород и други вещества, които земните бактерии използват в качеството на основен източник на енергия.

Според изследователите новите факти ще им позволят с увереност да твърдят, че на древния Марс е имало всички условия за зараждането и поддържането на живот.

Водещи

Най-четени