Загадъчният обект от центъра на Млечния път 05.11 | 10:30

Газов облак, който трябваше да бъде погълнат от свръхмасивната черна дупка Стрелец А, се оказа двойна звезда

От Антония Михайлова

Облакът G2, който за учудване на астрономите преживя "свиждането" със свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, най-вероятно се явява двойна звезда в процес на сливане, изясниха американски учени.

Към края на 2013 година научният свят затаи дъх в очакване на галактичния фойерверк. Ставаше дума за това, че към източника на мощно радиолъчение Стрелец А в сърцето на Млечния път, който вероятно се явява свръхмасивна черна дупка, плътно се приближи водородният облак G2.

Събитието предизвика небивал интерес, тъй като до този момент астрономите не са наблюдавали поглъщането на толкова голям обект от черна дупка. Наблюдението на този процес може да ни разкаже много за черните дупки и тяхното взаимодействие с обичайната материя.

Независимо от очакването на зрелищната катастрофа, в която черната дупка трябваше да разкъса облака на части, поглъщайки съществена негова част, астрономите видели далеч не толкова впечатляваща, но любопитна картина. Обектът G2 преминал до радиоизточника, останал почти цял и практически не променил своята траектория.

След това учените се заели със създаването на хипотеза по въпроса защо облакът G2 се е държал така, а не иначе и какво може да означава това за астрофизиците.

Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис вероятно са намерили изчерпателно обяснение. Според техните изчисления, направени въз основа на данните от хавайския телескоп Кек, G2 се явява двойна звезда, която под въздействието на гравитацията на черната дупка се е съединила в една – огромна и масивна.

Радиоизточникът Стрелец А по такъв начин е успял да захване само част от горещия газов облак, заобикалящ гигантската звезда, но на орбита на самата звезда и това почти не повлияло на самото светило.

Според учените звездата в центъра на облака G2 преживява стадий на разширение. Гравитацията на черната дупка, която е накарала двойната звезда да се обединява в един обект, постепенно превръща G2 в "спагета", тоест разтяга я. Този процес често протича с големи небесни тела, които се озоват близо до черна дупка.

Учените смятат, че инцидентът с G2 и възможностите на телескопа Кек действително ще позволят да се задълбочат разбиранията за физиката на черните дупки.

"Ние наблюдаваме събитие, свързано с черна дупка, което не можем да наблюдаваме никъде другаде във Вселената. И започваме да разбираме физиката на черните дупки с наблюдения, които преди бяха невъзможни", казва Андреа Гез от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Водещи

Най-четени