Застраховка с кръвни стволови клетки 05.06 | 12:05

Учените смятат, че с тях ще могат да лекуват инсулт, множествена склероза, Паркинсон и Алцхаймер

От Кремена Бедерева

  Богатите британци вече ще могат да плащат за замразяване и съхранение на стволовите си клетки  като "застраховка" - те ще могат да се използват за лечение на заболявания, които се развиват в бъдеще.

Услугата, която извлича стволови клетки от кръвта на възрастни, е получила одобрение за първи път от регулаторния орган на човешки тъкани, пише Телеграф.

Досега бе възможно да се съхраняват стволови клетки от бебета, които са взети от пъпна връв и много родители са се възползвали от това да предоставят на своите деца възможността за лечение със стволови клетки в бъдеще. Новата услуга, наречена Oristem, предоставя на възрастните възможност да се възползват от потенциалния напредъка на лечение със стволови клетки.

Компания, която стои зад проекта, взема по £ 2495 за съхраняване на стволовите клетки в криогенен фризери за 20 години. Тя започнала събирането на кръвни проби от първите си клиенти, след като получаването на регулиран лиценз за съхранение на клетките.

Услугата използва клетки, известни като бластоцист - подобни на стволови клетки, които се намират в човешката кръв. Това са клетки, които могат да се развият в различни видове тъкан в тялото.

В момента няма лечение със стволови клетки, които да могат да се използват за лечение на заболявания. Учените, разработващи новите техники и технологии, смятат, че ще бъде възможно да се използват тези стволови клетки за лечение на заболявания, включително инсулт, множествена склероза, Паркинсон и Алцхаймер.

Изследователите също така се надяват, че ще бъде възможно в някакъв момент да се използват стволови клетки за нови органи. Миналата година лекарите бяха в състояние да изградят нова трахея на колумбийка, използвайки собствени й стволови клетки.

До момента ние сме разработили 90 различни видове клетки от тези стволови клетки, разказват учените.

Греъм Пърди, изпълнителен директор на Ilika, компанията, която ръководи извличането на стволовите клетки, заявява: "Ние гарантираме, че може да съхраняваме клетките за най-малко 20 години и те ще останат жизнеспособни. Но ние не сме сигурни дали те ще продължат да съществуват извън тази среда."





Водещи

Най-четени