Защо корените растат надолу? 09.03 | 07:12

Учени разкриха загадка, занимавала умовете още от времето на Дарвин

От Георги Георгиев

За растението е от ключово значение корените му да растат надолу в почвата, така че да могат да извличат полезни минерални соли от нея и да максимизират достъпа му до вода, особено в по-сухи региони на света. Но как всъщност корените успяват да разберат кое е "нагоре" и кое "надолу" е въпрос, който занимава учените още от времето на Дарвин. Сега екип от изследователи изглежда е открил отговора.

Учените отдавна предполагат, че фундаменталната сила, отговорна за този процес, е гравитацията. Гравитацията е една от силите, която дълбоко влияе на развитието не само на растенията, но и на всички живи организми. Учените също така смятат, че растенията са чувствителни към гравитацията вследствие на преразпределението на растителния хормон на растежа ауксин, който вследствие на гравитацията се събира на върха на корените им и така ги насочва в коя посока да растат.

Благодарение на нов математически модел международният екип от учени успял да разгадае какво точно се случва в момента, в който коренът на растението "реши" да тръгне надолу.

Изследователите доказали експериментално, че количествата на хормона ауксин наистина се преразпределят в корена, когато той бъде завъртян на 90 градуса спрямо хоризонталната равнина. Нещо повече, оказало се, че това преразпределяне става изключително бързо - в рамките на няколко минути.

Изследването показало още, че при наклон по-малък от 40 градуса спрямо хоризонталата нивата на ауксина главоломно намалявали. Учените направили извода, че в случая хормонът на растежа действа като своеобразен прекъсвач, който "казва" на корена кога да започне да се огъва надолу и кога да спре.

Водещи

Най-четени