Защо някои хора са ниски? 28.11 | 14:29

Според ново проучване, недостиг на гени може би е причината за липсата на височина

От Кремена Бедерева

Учените разкриха защо някои хора са ниски. Според ново проучване, недостиг на гени може би е причината за липсата на височина, пише британския вестник Daily mail.

Изследователите провели две проучвания, обхващащи 12 хиляди души в Америка и открили връзка между размера на липсващ генетичен материал и височината им.

Досега се смяташе, че това дали един човек е висок или нисък се предава по наследствена линия, но сега учените твърдят, че причината е липсващият генетичен материал.

Изследователите вярват, че липсващите копия на гените или други участъци от ДНК-то може да бъдат причината, поради която хората имат различен размер, под генетично въздействие.

Известни като варианти от броя на копията (ХНВ), генетичните аномалии са промените в хромозомата, което означава, че клетка с излишък или липса на части от ДНК-то. Някои ХНВ са общи, но други се срещат рядко или по-често сред хората.

Учените установили, че излишъкът на ниска честота ХНВ, когато част от генома липсва, присъства при ниските хора. Изследователите от Детската болница в Бостън установили, че за всеки милион индивидуални заличавания, една осма от инча във височина е загубена при хората.

Водещи

Най-четени