Земната гравитация отслабва от глобалното затопляне (ВИДЕО) 02.10 | 09:49

Силата на тежестта не е еднаква по повърхността на планетата

От Антония Михайлова

Данни от спътниците GOCE и GRACE, които дълго време са картографирали гравитационното поле на Земята, са позволили на учените да видят как топенето на ледовете в Западна Антарктида е довело до локални изменения в гравитационното поле на планетата.

Силата на тежестта на Земята не е еднаква по повърхността на планетата и се променя в зависимост от различни фактори. Изследователският спътник GOCE, изпратен в Космоса през 2009 година от Европейската космическа агенция, е изучавал земната гравитация в продължение на четири години.

Освен това гравитацията била картографирана в продължение на 10 години от двата спътника по съвместен проект на Германия и САЩ – GRACE.

Международен екип учени от Германия, САЩ и Холандия са успели да съвместят данните от GOCE и GRACE. В резултат изследователите са получили безпрецедентна по точност карта на гравитационното поле на Земята, по която може, освен всичко останало, да се изучи дори топенето на малки ледникови системи.

По-конкретно учените са изяснили как топенето на ледниците в един от западните региони на Антарктида значително е повлияло на локалното изменение на земното гравитационно поле.

Най-четени