Земята, както не сте я виждали. Един подарък от "Касини" 13.11 | 09:48

Насладете се на космическа панорама, заснета на фона на Сатурн

От Антония Михайлова

Сондата "Касини" за първи път направи "семеен портрет" на Сатурн с всичките му пръстени в компанията на Земята, Луната, Марс и Венера.

Специалистите от НАСА са събрали тази панорама от 141 широкоъгълни снимки, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивно движение.

На панорамата с ширина 651 600 километра са изобразени всички пръстени на Сатурн, включително най-външния пръстен Е. В този пръстен свободно би се поместила цялата система Земя–Луна.

В кадъра са попаднали Венера, Марс и Земята с Луната, те се виждат като слаби звездички – синеещата Земя с малката точка на Луната редом до нея, бялата Венера и червеникавия Марс. На снимката се виждат и спътниците на Сатурн Янус, Прометей, Епиметей, Енцелад, Тефия, Пандора и Мимас.

Енцелад изхвърля в Космоса фонтани от лед и пара, благодарение на което е възникнал пръстен Е.

"Тази панорама ни даде голямо количество данни с високо качество за дифузните пръстени на Сатурн, показа ни всички странни структури, които сега се опитваме да разберем. Например в пръстен Е ние видяхме смущения, които вероятно са свързани с въздействието на такива фактори като гравитацията на Енцелад", казва Мат Хадмън от университета на Айдахо.

Снимките за тази панорама са направени на 19 юли, когато Слънцето е било закрито от диска на Сатурн. Именно това позволило на "Касини" да направи снимки на Земята и другите планети, тъй като обикновено те "потъват" в сиянието на Слънцето.

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект на САЩ, Европа и Италия по изучаването на Сатурн. Космическата сонда "Касини" със спускаемия апарат "Хюйгенс" е изпратена в Космоса през 1997 година и е достигнала орбитата на планетата на 1 юли 2004 година.

"Хюйгенс" е изучил атмосферата и повърхността на Титан – спътник на Сатурн, а "Касини", след отделянето на апарата, и до днес продължава изучаването на планетата и нейните спътници.

В края на септември 2010 година "Касини" започна нов етап от своята мисия, получил наименованието "Слънцестоене" (Solstice): срокът на работа на апарата е продължен до 2017 година, а самата сонда за първи път ще даде на учените възможността детайлно да изучат целия сезонен период на Сатурн.

Снимката в пълната ѝ резолюция можете да видите тук.

Водещи

Най-четени