Земята посиняла за 200 милиона години 03.09 | 10:40

Океаните на нашата планета са на около 4,3 млрд. години, смятат учени

От Антония Михайлова

Земята се е превърнала в синя планета само 200 милиона години след своето образуване. До този извод са стигнали немски учени. Според тях океаните, които придават синия цвят на нашата планета, може да са по-древни от 4,1 млрд. години, както се смяташе преди.

Първите 600 години след зараждането на Земята традиционно се разглеждат като период, когато нашата планета е била гореща и негодна за живот. Но този период може да е бил доста по-кратък, смята Джудит Когън от университета в Бон.

Учените изследвали химическия състав на камъни от Гренландия, които произхождат от мантията и имат възраст около 4,1 млрд. години, което е само с 400 млн. години по-късно от образуването на Земята. "Условията на живот от това време не се отличават силно от днешните", казва Когън, цитирана от The Hindu.

Първо учените обърнали внимание на това, че природният материал се оказал богат на злато и платина – метали, които би трябвало да са потънали в богатото на желязо ядро на планетата при неговото формиране. Но фактът, че тези метали присъстват във връхните слоеве, говори, че зараждането на океаните се е случило с 200 млн. години по-рано – преди около 4,3 млрд. години.

По-рано американски учени от университета Браун издигнаха хипотеза, че водата на Земята и Луната се е появила в резултат на сблъсък на астероиди. Те установили, че водните молекули на нашата планета и нейния спътник са идентични и имат един и същи произход.

"Най-простото обяснение, което открихме, е, че преди удара водата вече е присъствала на младата Земя. Някои молекули са оцелели при сблъсъка", отбелязва специалистът по геология Алберто Саала. Според последните изследвания до 98% от водата на Земята също произхождат от примитивни метеорити.

Водещи

Най-четени