Златото има уникални, скрити свойства 23.06 | 13:44

Благородният метал има невероятен потенциал за бъдещето на индустрията и химическата промишленост

От Антония Михайлова

Уелски учени откриха неочаквани свойства на благородния метал, който преди не се смяташе за особено подходящ за нуждите на химията поради своята инертност.

Изследователите от Кардифския институт за катализа успяха да открият огромен потенциал на златото за ускоряване и оптимизиране на химичните процеси в промишлен мащаб.

Благодарение на новооткритите свойства златото може ефективно да се използва при производството на пластмаса или слънчева енергия. Благородният метал е способен да встъпва в качеството на катализатор, който освен всичко друго действа продължително и притежава висока реактивност.

"Златото винаги е било предмет на поклонение от хората от различни епохи и култури. Този благороден метал практически не встъпва в реакции и благодарение на това от векове съхранява своята красота. Но наночастиците от злато, състоящи се от няколкостотин атома, не само променят цвят, но и стават необичайно химически реактивни", казва проф. Греъм Хатчинс, директор на Кардифския институт по катализа.

Изследванията показали високата ефективност на златните наночастици в различни химични и биологични процеси. Златото се оказало по-бърз, достъпен и енергийно изгоден катализатор от повечето известни.

Обикновено при такива реакции в промишлени мащаби се използват катализатори, съдържащи живак, който нанася огромни щети на околната среда и дори на човешкото здраве.

Златото, по думите на уелските учени, се явява не само достойна алтернатива на живачния катализатор, но и доста по-добра алтернатива. Според проф. Хатчинс, колкото повече той изучава благородния метал, толкова по-добре разбира, че хората го ценят не заради истинските му достойнства – уникалния потенциал за бъдещето на индустрията и химическата промишленост.

Водещи

Най-четени