И куршумите стават „смарт“ 31.01 | 16:27

Нова технология ще позволи на американските снайперисти да убиват по-ефективно

От Георги Георгиев

Днес зоните на бойни действия в повечето случаи са толкова опасни, че една грешка на войника може да му струва живота или живота на негов боен другар. Затова едва ли някой се учудва, че напредъкът в технологиите често намира първите си приложения във военната сфера.

Едно от последните технологични постижения несъмнено ще донесе радост на американските военни и най-вече на техните снайперисти. Скоро те ще разполагат със дистанционно насочвани "умни" куршуми с голям калибър, които могат да променят траекторията си по време на полет и така да поразяват успешно всички врагове на демокрацията.

Новият "умен куршум" е плод на дългогодишните усилия на учените от Sandia National Laboratories (притежавани от Lockheed Martin), които работят над проекта съвместно с американските военни. В началото на седмицата разработчиците на куршумите обявиха, че са създали и тествали успешно прототипи на разстояние от 2 000 метра.

Новата технология включва подобен на дартс-стреличка "умен" куршум, който може да прави безпрецедентни завои в траекторията си по време на полет. Всеки куршум е насочван от лазер, който задава крайната цел. Върху върха на куршума е разположен оптичен сензор, който може да засече светлината от лазерната точка върху обекта.

Други сензори пък позволяват летящото със скоростта на звука парче метал да променя траекторията на полета си до 30 пъти в секунда, което само по себе си е триумф на съвременното инженерство. Самата траектория на куршума се контролира от миниатюрни перки, които направляват околоосното му върнете.

Експертите от Sandia провели компютърни тестове и установили, че в реалния свят стандартните снайперистки куршуми могат да дадат отклонение от девет метра от цел, разположена на 1000 метра разстояние. При "умните" куршуми максималното отклонение падало до под 20 сантиметра за същото разстояние.

Най-четени