И на Титан е есен 03.12 | 12:11

Астрономи наблюдаваха за пръв път есен на спътника на Сатурн

От Георги Георгиев

Астрономи от Бристолския университет, работещи с космическия апарат Cassini, за пръв път получиха доказателства, че на сатурновия спътник Титан има есен, съобщи сп. Nature, цитирано от БТА.

Изследователите са наблюдавали есенните изменения в атмосферата на Титан, която се е оказала най-малко със 150 километра по-дебела.

Атмосферните явления на Титан представляват голям интерес за учените, тъй като досега са известни само четири небесни тела в Слънчевата система, които са с пълноценна атмосфера. Наред с Титан това са Марс, Венера и Земята. Освен това на Титан има кръговрат на течности в природата, подобен на земния, в който ролята на водата се изпълнява от метан с примеси на етан.

Освен на Земята, подобно нещо не съществува на други небесни тела.

В рамките на сегашното изследване учените са наблюдавали атмосферата на Титан в инфрачервения диапазон. Те са установили, че настъпването на есента, което става един път на 30 години и не може да бъде проследено от Земята, се съпровожда от сериозни промени в атмосферния състав и потоци.

Според британските астрофизици, процесите, за които става дума, протичат на височина до 600 километра. Това означава, че учените не са оценили правилно височината на атмосферата най-малко с една четвърт.

До неотдавна се смяташе, че на височина над 450 километра не се случва нищо съществено. "Ние предвиждахме, че с настъпването на есента концентрацията на някои газове в атмосферата ще се промени, но не очаквахме, че тези промени ще са толкова мащабни.

Само за няколко месеца съдържанието на някои вещества се увеличи три пъти. Особено интересно е, че тези процеси се извършваха на височина над 450 километра, много по-нависоко, отколкото предполагахме" - твърди д-р Ремко де Кока от Бристолския университет, един от авторите на изследването.

Най-четени