Идва 4D печатът! 28.02 | 10:45

Архитект представи „магическа“ концепция за самосглобяеми триизмерни конструкции

От Георги Георгиев

Едва запознали се с прохождащата технология на 3D печата, ставаме свидели на разработването на още по-иновативна техника, която обещава да добави и допълнително, четвърто измерение в принтирането.

За какво всъщност става въпрос? Според концепцията на Скайлар Тибитс – архитект и директор на Лабораторията за самосглобяеми конструкции към Масачузетския технологичен институт (MIT), четириизмерният печат включва създаването на стандартни 3D конструкции, които са способни с течение на времето (играещо роля на четвърто измерение) да променят формата си по предварително зададен начин. За целта въпросните конструкции трябва единствено да се поставени под въздействието на външен енергиен източник, като топлина, електричество, светлина, звук и др.

На клиповете, показаните по време на една от популярните TED конференции, Тибитс демонстрира нагледно процеса, при който създадени с 3D печат продълговати елементи образуват триизмерни конструкции, когато бъдат поставени във вода.

В основата на 4D печата стоят материали, които трябва да реагират по предсказуеми начини на енергийни източници. Ефектът бил постигнат след съвместните усилия на Тибитс и на инженерите от щатският производител на 3D принтери Stratasys. Те произвели конструкция, чиито отделни елементи притежавали различни свойства. Поставени във вода елементите "оживявали", подреждайки двуизмерното лого на MIT или триизмерна кубична конструкция.

В бъдеще 4D печатът може да се използва за създаването на структури в негостоприемна и опасна за човека среда. По този метод например могат да бъдат създавани дълбоководни лаборатории без човешка намеса – частите за тях ще се отпечатват и после ще се изпращат на дъното на морето, където ще се самосглобяват.

Водещи

Най-четени