Изкуствени листа ще генерират кислород (ВИДЕО) 05.08 | 12:41

Биологичната иновация може да стане последен писък в технологиите за вентилация

От Антония Михайлова

В процеса на фотосинтеза растенията преработват въглеродния диоксид в кислород, като правят атмосферата на Земята благоприятна за живот. По такъв начин те биха могли да осигуряват подходящи условия по време на продължителни космически експедиции, на пилотирани кораби и станции на колонизатори на други светове.

Но по-скоро отглеждането на гора на Марс няма да е толкова просто, както ни се иска, а и в условията на безтегловност растенията не виреят добре. В такъв случай на помощ могат да дойдат техни синтетични аналози.

Възпитаникът на Кралския колеж по изкуствата Джулиан Мелчиори е представил първото изкуствено биологично листо. То е направено от копринени белтъци с включване на истински хлоропласти, които отговарят за фотосинтезата при растенията. Всичко, което е необходимо за структурата му на работа, е малко светлина и вода.

"Извлякох хоропласти от растителни клетки и ги поставих в копринена материя – казва Мелчиори. – Моята идея е използване на ефективността на природата в техногенна среда."

1354932Авторът на проекта "Копринен лист" (Silk Leaf) си сътрудничил с учени от Лабораторията по коприната в университета "Тъфтс". Той изолирал белтъци от натурални копринени влакна и създал от тях сложна структура, в която разположил зелените органели на растенията. По думите на Мелчиори той е произвел първия фотосинтетичен материал, който живее и диша както обикновено листо.

Областта му на приложение може да е най-широка – от изготвяне на декоративни елементи за интериор, които да освежават въздуха в помещения, до фасади на сгради и генератори на кислород на борда на космически станции.

Материалът може да стане последен писък в технологиите за вентилация. Той може да поглъща въздуха от улицата, да преработва влагата и въглеродния диоксид в кислород и да го подава в домове и офиси. Като прост пример авторът е представил лампи, направени от "копринени листа".

Водещи

Най-четени