Изкуствено сърце? Скоро ще е факт! 25.03 | 18:45

Първото изкуствено сърце може да забие в човешка гръд до 10 години

От Ралица Стоянова

Екип от испански изследователи, ръководени от доктор Франциско Фернадез-Авилес, пише нова глава в историята на биоинженерните науки и на медицината като цяло.

Техният проект може да доведе до създаването на първото истинско човешко сърце или на отделни части от него в лабораторни условия. Всичко това може да се случи в рамките на следващото десетилетие, пише в. Wall Street Journal. 

В основата на пробива стои напредъкът в биоинженерните технологии, с които могат да се отглеждат сравнително прости органи като пикочни мехури и трахеи, които впоследствие могат да се имплантират в пациентите, пише Econ.bg

Самият биоинженеринг, най-общо казано, се основава на техники, с които учените стимулират стволовите клетки да се развиват в определени тъкани, които да формират желания орган.

С тези техники през 1996 г. в университета в Северна Каролина е създаден първият изкуствен човешки пикочен мехур. Оттогава са създадени редица органи, като освен споменатите включват още носове, уретри и артерии и др., които успешно са трансплантирани в телата на пациентите.

За разлика от тях обаче сърцето е доста по-трудно за отглеждане поради няколко причини. Една от тях е, че то трябва да е много здраво и жизнено – ако откаже, човекът умира. Друга е, че то е далеч по-сложно от създадените до момента органи.

За да постигне успех, екипът на Авилес провел редица изпитания по метода на пробите и грешките.

В крайна сметка учените очертали следния модел: Първата стъпка е да бъде създадена носеща конструкция, която ще бъде добита от донорско сърце. Тя ще бъде използвана като основа, върху която да се отгледат отделните тъкани и компоненти на новото сърце – тези, които се съкращават, провеждат кръвта и електрическите сигнали и др.

Доказателство за бъдещето на новия метод на испанските учени е фактът, че един от важните сърдечни елементи – т.нар. коронарна артерия, вече успешно е била отгледана. По късно през годината предстои тя да бъде присадена на пациент.

Учените от екипа на Авилес очакват, че до пет години ще могат да отгледат първото истинско човешко сърце, а рутинните имплантирания да стартират в рамките на десетилетие.

Още бизнес материали от Econ.bg:

Външният ни дълг намалява с над 400 млн. евро през януари

Най-четени